Årstiderna i Australien

Vackra höstfärger i vår trädgård

Årstiderna är de motsatta här mot vad de är i Sverige och större delen av världen. Nu i maj är det som om det vore november i Sverige, det vill säga höst, men där upphör nog likheterna. Hösten här är betydligt varmare än hemma, och varierar från stat till stat.

Adelaide, där jag bor, har medelhavsklimat och det är sällan det blir så där otäck fuktig värme om somrarna, även om det kan hända. Däremot kan det blir rejält varmt och i somras hade vi hela +47 grader någon dag. Det varmaste jag upplevt hittills är +50 grader (!), på landsbygden i South Australia (i lilla Port Augusta). Klimathotet känns onekligen väldigt tydligt ibland.

Men tillbaka till hösten. I Adelaide är det runt +20 grader just nu, ibland ett par grader mer eller mindre. Det var +32 grader några dagar i april; det är kanske motsvarigheten till aprilvädret i Sverige, fast med sommaren som vill dröja sig kvar lite? 😉 Det är inte många dagar solen inte kikar fram och det är en av sakerna jag verkligen älskar här: allt solljus och alla soltimmar! Det är som att jag vaknat till liv mentalt mycket mer sedan jag flyttade hit, och kreativiteten flödar som aldrig förr. Det märks dock att klockan är inställd på vintertid och det är mörkt redan vid 18. Min kära mamma berättade att det är ljust i Skåne fram till 21.30 redan i april – det är något jag verkligen kan sakna, för här är det bara ljust till strax innan 21 när det är sommar. Inget går upp emot ljusa svenska vår- och sommarkvällar… Utom möjligtvis att vara i Australien 😉

Det är vanligtvis torrt om somrarna och regnigt på vintern, och häromdagen var det ett litet åskoväder och massa regn.

Vintern är däremot inte mycket att hurra för här. Husen är dåligt isolerade, och är det 10 grader ute är det ofta max 10 grader inne också. Eftersom elen är dyr är det vanligt att folk sitter med mössa, halsduk, vantar och jackor när det är som kallast. Jag som är van vid ett liv i Sverige, med värme och trippelglas i fönstrena (här är det bara ett glas, i alla fall i de äldre husen) vägrar det och vi har ett litet rullbart vattenelement, ett element som sitter fast i väggen, värmedyna och värmefilt. Jag är gärna hemma i Sverige under den svenska sommaren, eller reser norrut till de mer tropiskt varma städerna här när jag kan. Det är dock dyrt med både inrikesflyg och att flyga hem, så i år blir det en vinter här i södra Australien. Då är det er tur att göra mig lite avundsjuk med härliga semesterbilder på mjukglass med strössel, solglasögon, bad, grillning och sena kvällar utomhus. Njut för mig med 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s