Hemlängtan

Det händer inte ofta, men ibland får jag en väldigt stor hemlängtan. Det hände för ett par veckor sedan och det hjälpte inte ens att prata med pappa i telefon och höra hans lugna jämtländska dialekt.

Det händer inte så mycket här just nu (samtidigt som det gör det; jag skriver på en bok, söker jobb och sysselsätter mig med en del annat också) – det är lugnare här i Adelaide under vintermånaderna jämfört med resten av året, och det känns lite som att vi gått i ide en stund… Till skillnad från att se alla härliga bilder på semestrande, badande människor som njuter av solen i Europa och hemma i Sverige 😉 Det hjälper ju inte heller direkt 😛

Tack vare att jag bodde här tre år under en period (2013-2016) har jag haft tid att upptäcka framförallt två saker som fungerar bra för att få bukt med den värsta hemlängtan, åtminstone för mig:

  • Att vistas i en miljö som påminner om den hemma, t.ex. umgås med svenska vänner eller hänga på IKEA en stund, och äta något typiskt svenskt eller europeiskt.

Det tar bara 20 minuter att promenera till IKEA härifrån. Jag kände för en lång promenad sist jag hade hemlängtan, så jag gick till Aldi också som ligger ca 20 minuter från IKEA (och ca 40-45 minuters promenad från där vi bor). Att gå runt inne på Aldi (som är som Lidl och Netto ungefär) får mig att känna mig hemma för en stund – hemma som i alla de gånger jag och mina föräldrar hälsat på släkten i Tjeckien och Tyskland. Det doftar likadant som där, gångarna följer samma mönster och produkterna är bekanta.

Precis som på IKEA med andra ord. Doften av nya trämöbler går inte att ta miste på. När jag gick runt och letade efter värmeljus så gick jag förbi någon produkt som hette Frösön (där min pappa, farmor och faster bodde för många år sedan). Det var nästan så jag köpte den bara för känslan jag fick av namnet (det var någon slags möbelklädsel tror jag, totalt onödigt spontanköp så jag lät bli, haha). Jag hittade värmeljusen och kan ha köpt lite svenskt lösgodis (de har saltlakritsnappar där nu, yay!), och en färsk kanelbulle också. Kanelbullen var inte riktigt lika som hemma, men ändå klart godkänt.

På väg hem igen slogs jag av ännu en doft; den fantastiska Adelaide-doften av träden, blommorna, växterna och den där doften som finns här. Den påminde mig om när Joel kom och hämtade mig på flygplatsen (som ligger precis vid IKEA) i oktober, och jag kände den där härliga medelhavsvärmen och den typiska Adelaide-doften.

”Välkommen till Adelaide”-skylt vid flygplatsen
  • Den andra saken jag gör ibland när jag får hemlängtan är att leta upp någon plats som påminner mig om varför jag älskar att bo här.

Det brukar oftast bli Botaniska trädgården med alla vackra träd, växter och blommor, eller stranden, och bara andas in frisk luft. Jag älskar palmerna här och de ger mig alltid en härlig utomlandskänsla som tar bort en del av hemlängtan. Det finns många fina parker här i stan också, bland annat denna i närheten av Thebarton.

Ibland kan något så enkelt som en promenad på stan hjälpa också. Det är alltid fullt med folk på stan här, oavsett årstid och veckodag (som mest är det runt jul och när det är festivaler i stan under sommaren), och det är en stor kontrast mot Helsingborg.

Du som bor eller har bott utomlands, vad gör du när du får hemlängtan?

2 reaktioner till “Hemlängtan

  1. När jag bodde i Australien hade jag otrolig hemlängtan hem till Sverige. Nu när jag bor i Sverige har jag hemlängtan till Australien. Den är inte lika stark men finns ofta där. När jag längtade efter Sverige så hjälpte det att besöka svenska kyrkan otroligt mycket (så synd att det inte finns en i Adelaide!). Annars är det exakt samma saker som du skriver om ovan, äta något svenskt eller prata med någon hemma. Och ge det tid såklart för det går ju över. Det är inte lätt att ha hjärtat i två olika världsdelar ❤

    Gillad av 1 person

    1. Åh, så kul att du hittat hit, och tack för ditt fina svar ❤️ Så skönt att inte vara ensam om att känna hemlängtan ibland. Du är alltid välkommen att hälsa på om längtan efter Australien blir för stor 🙂 Lite konstigt egentligen att det inte finns någon svenska kyrkan här, med tanke på att det är kyrkornas stad 😛 (kanske inte tillräckligt med svenskar här…) Stor kram till dig!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s