Är du också sugen på att skriva en bok?

Inlägget innehåller affiliatelänkar.

Jag har velat skriva en bok så länge jag kan minnas. Som liten älskade jag att skriva noveller, och jag har läst flera olika skrivarkurser genom åren. På gymnasiet gick jag samhällsmedia och fick bland annat skriva om en diskborstes dagbok. Väldigt rolig och svår uppgift! Jag har även läst kreativt skrivande på distans, och när jag pluggade journalistik var det kurserna som handlade om att skriva för en blogg, krönikor och mer åt det skönlitterära skrivandet som jag älskade allra mest. Men vägen till att skriva en bok har ändå känts lång, mest för att jag inte vetat hur jag skulle börja, och vad jag skulle börja skriva om. Jag har flera böcker i huvudet som vill ner på papper och ut i världen, och det är lite det som är mitt problem även när det gäller mina funderingar på att starta eget – jag vill så mycket så jag vet inte var jag ska börja.

Men inga fler ursäkter!

I år har jag äntligen tagit tag i min stora bokdröm. När jag såg att en av mina favoritentreprenörer här i Australien, Leonie Dawson, skulle göra en kurs i bokskrivande under april var jag snabb med att anmäla mig. I slutet på mars satte jag mig äntligen och skrev några sidor utifrån min första bokidé. Det är tänkt att den första boken ska vara en rolig feelgood, men jag har insett längs vägen att jag tycker att det är svårt att skriva roligt, och just nu känns boken mer dyster än feelgood… Men det hoppas jag kunna ändra under vägen (och om inte så är det kanske meningen att berättelsen som vill ut ska vara lite åt det allvarligare hållet?) Med risk för att det kan ändras innan den eventuellt går i tryck: boken handlar i alla fall om tre tjejer som är runt 28 år, i jakten på kärlek, men även om utbrändhet och att finna meningen med livet.

Hur som helst, bokkursen (som är på engelska) heter ”Finish your book in 40 days” och började i april. Även fast jag inte är klar med boken än har den verkligen hjälpt mig att kickstarta min skrivprocess. Den största lärdomen jag tar med mig därifrån är en ganska enkel sak men något som hjälpt mig massor: bestäm hur många ord du vill att boken ska vara, och hur många ord du vill skriva per dag. I mitt fall var det 60 000 ord, och 1500 ord per dag (eller mer). Varje dag checkar man in hur det gått och om man skrivit de antal ord man bestämt sig för, vilket gör att man har lättare att faktiskt ta tag i det. Skrivkursen hjälper dig att styra upp att faktiskt skriva boken, hur du kommer vidare när det tar stopp och en hel massa stöd. I den tillhörande Facebookgruppen, och genom Leonies videor, får man en stor hejaklackskör som delar med sig av sina egna framsteg, hur de kommit vidare när de fastnat, många värdefulla tips m.m. Leonie är en kreativ själ och ”skrivtermometern” som ingår kommer säkert få dig att skratta lika mycket som jag gjorde när jag såg den (jag ritade en egen istället, haha). I slutet av kursen går Leonie även igenom hur man vill göra om man vill ge ut boken själv eller genom ett förlag.

Jag är SÅ glad att jag valde att gå denna kurs, för den har gett mig så mycket. Det roliga är att en ny omgång börjar i september, yay! Om du, eller någon du känner, funderar på att skriva en bok (och inte har något emot att kursen är på engelska) är detta verkligen en kurs för dig! Dessutom får vi som redan gått kursen i april hänga med även på denna runda. Om det låter som något för dig, kika gärna in här! (Affiliatelänk) Har du några frågor så svarar jag gärna. Vi kan bli ”accountability partners” och peppa varann! 😊

Hur mycket har jag skrivit då? I skrivande stund är jag uppe i strax under 46000 ord. Vissa kapitel har varit jobbiga att skriva, men jag tycker faktiskt det flutit på ganska bra ändå, fram tills att jag fick lite skrivkramp i slutet på skrivkursen och inte kunde skriva på över en månad… Men nu är jag igång igen och min deadline för ett första utkast är sista september. Till dess borde jag ju hinna skriva klart. Förmodligen kommer jag ändra målet till fler ord, kanske så många som 85000, men vi får se. Jag har redan en andra del i huvudet (där en av tjejerna såklart kommer flytta till Australien 😉).

Har du också en bokdröm? Skriver du redan nu? Berätta gärna, och vill du ha pepp för att komma framåt, tveka inte att höra av dig så kan jag peppa och tipsa om hur jag gjort hittills, eller joina kursen här (affiliatelänk) om den känns som något för dig!

En reaktion till “Är du också sugen på att skriva en bok?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s