Uppdatering om mitt bokskrivande

Fotograf:  Florian Klauer

För snart ett år sedan började jag skriva på en bok. Det är en bok som jag tänkt på i flera år men inte lyckats få ner på papper förrän under året som gått. Jag pausade några månader eftersom livet kom emellan, och jag inte visste hur jag ville att boken skulle sluta. Jag fastnade i jämförelsefällan och tänkte att andra skriver mycket bättre, roligare, snabbare… och ingen kommer gilla den. Men så för ett par månader sedan lät jag ett par personer läsa boken, trots att den är ofärdig, och jag fick så fin och bra feedback att nu kan jag faktiskt säga att jag bara har slutet kvar. Om ingen kommer läsa den eller gilla den gör egentligen ingenting (även fast jag såklart hoppas på att folk kommer tycka om den), eftersom jag känner att det är en bok jag ”måste” få ur mig, för min egen skull.

Älskade skrivflow!

Det är så himla roligt att skriva, speciellt när jag kommer in i det där härliga skrivflowet! Jag önskar att jag var en person som skrev snabbare när det gäller bokskrivandet, en som vet vilken väg karaktärerna kommer ta och var den kommer sluta redan innan jag börjar skriva. Men jag har insett att den här boken behövt den tid det tagit. Jag har inte kunnat skynda fram historien, för den har till stor del skrivit sig själv, hur konstigt det än kan låta för den som inte skriver. Det är otroligt spännande att boken blir till liv under mina fingrar och att något djupare skapas än jag hade tanken på från början. Det kanske går snabbare med de andra böckerna jag tänkt skriva, nu när jag vet hur jag och själva processen fungerar? När Katja var här för ett par veckor sedan bollade vi boktankar och hon påminde mig att fortsätta själva grundtanken till att jag ville skriva den här boken, men som jag av någon anledning ändå inte uttryckt tillräckligt tydligt i skrivandet. Nu när jag går igenom det jag skrivit och kompletterar med det vi pratat om känns det mycket roligare igen och öppnar upp för ännu fler böcker framöver 😉

Vad handlar boken om då?

Jag skriver om tre unga kvinnors liv, där dejting och kärlek är den centrala delen. Tanken från början var att det skulle vara en rolig bok, men det var innan jag insåg hur svårt jag har att skriva roligt 😛 Så boken har blivit djupare än jag tänkte från början, med lite om hjärtesorg, utbrändhet med mera också. Jag vill gärna sätta den i ”feelgoodfacket” ändå, och det är så jag vill att de som läser ska uppfatta den som också. Hoppas de håller med 😉

Lite skrivhjälp på vägen

Mitt mål just nu är att få klart ett första utkast senast på tisdag nästa vecka, och sedan skriva ut den igen och gå igenom den mycket mer noggrant. Jag skriver ner idéerna för hand men skriver boken på min HP-dator (även fast det hade varit kul att skriva på en gammal skrivmaskin 🙂 ).

Förutom all värdefull feedback jag fått från de som fått läsa det jag skrivit hittills, lektörsläsningen av några sidor som jag vann av Marita Brännvall under (den svenska) sommaren och genom bra artiklar i Tidningen Skriva så har jag fått så mycket hjälp av den där kursen (på engelska) som jag skrivit om tidigare, nu med den nya titeln ”40 days to a finished book” av Leonie Dawson (annonslänk). Det tog ju uppenbarligen mer än 40 dagar för mig 😉 Men där fick jag in en bra vana att skriva ett visst antal ord om dagen, en massa pepp och hejarop, och i slutet av kursen fick jag lära mig mer om fördelar och nackdelar med att självpublicera och ge ut boken via ett förlag m.m.. Gruppen ”Författare på Facebook” har också hjälpt mig, även fast jag inte varit så aktiv där själv än. Jag inväntar mer feedback från en vän och jag är väldigt förväntansfull och glad över att en lektörsstudent också ska ge feedback på några sidor 😀

Jag har lärt mig otroligt mycket om bokskrivande och hur jag själv fungerar som författare under det här året. Så, fram till idag har jag skrivit 55 464 ord. Mitt mål är runt 60 000 ord, men det är möjligt att jag kommer inse att det är för långt eller alldeles för kort när jag väl når dit. Uppföljning kommer 🙂

4 reaktioner till “Uppdatering om mitt bokskrivande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s