Anzac Day

Igår, den 25 mars, var det Anzac Day i Australien och Nya Zeeland (och i Samoa, Cooköarna, Niue och Tonga). ANZAC står för ”Australian and New Zealand Army Corps” och det är en röd dag som tillägnas de soldater som stred och dog under första världskriget, under slaget vid Gallipolli 1915. Det är en stor dag i Australien, men ursprungsbefolkningen glöms bort eftersom denna dag bara hedrar de ”vita” australiensarna.Tydligen har de vita australiensarna fått både upprättelse och pengar för de skador som de fick genom kriget, men regeringen bryr sig inte om att göra detsamma för aboriginerna. Fruktansvärt! Det är hemskt och ovärdigt att de inte får tillgång till samma rättigheter osv som de andra här. Så, vissa ”firar”/hedrar denna dag och andra inte. Vanligtvis är alla matbutiker stängda på förmiddagen, men i år hålls det öppet, och det har fått en del aussies att bli upprörda. Jag läste om en kvinna som jobbar i en matbutik och som inte ville jobba igår eftersom hon ville vara hemma och hedra en död soldatvän med ett tänt ljus på uppfarten till hennes hus, vilket verkar vara det sätt som många aussies hedrat soldaternas minne under gårdagen. Vanligtvis brukar det ordnas olika aktiviteter för allmänheten, bland annat med veteraner som marscherar genom stan.

Jag glömmer lätt vilka dagar som är helgdagar (även de svenska, förutom typ jul och nyår), så för mig var det bara en vanlig lördag, och jag hade tänkt att åka och klippa mig. Tji fick ju jag, för det var stängt. Vi handlade lite mat istället och åkte till IKEA eftersom vi behöver värmeljus. Jag har aldrig nånsin sett så många bilar på IKEA:s parkering förut! Helt galet. Det var en låååång kö för att ens komma in i butiken så vi ändrade oss ganska fort och vi åkte därifrån igen, utan värmeljus.

Istället fixade vi lite hemma, tvättade och så har jag pysslat lite med en kreativ hobby och kollat på ”Black Mirror”. Jag har även gjort en tremånadersplan. Vad hittar du på i helgen?

4 reaktioner till “Anzac Day

 1. Så dåligt att aboriginerna inte hedras likadant som de andra som kämpade för Australien!

  Testa att klippa dig själv, det gjorde jag för ca en och en halv vecka sedan. Nu har jag liknande frisyr som när jag hade lite kortare nästan svart hår, om du minns? Fast håret är inte svart nu utan lite kastanjebrunt upptill och lite rödare brunt/rödfärgat från mitten och neråt. Blev förvånad att klippningen blev så bra. Så sparade jag pengar också haha.

  Gilla

  1. Ja, verkligen! 😦

   Haha! Klippte mig själv på gymnasiet, men min granne som pluggade till frisör höll inte med om att det var en bra idé, så jag överlåter det till proffsen 😉 Du kanske kan spela in en video och visa hur du gör, så kan jag lära mig av dig 😀

   Gilla

   1. Haha ok fast ni kanske bara hade olika smak vad gällde frisyrer? 🙂

    Oj, ja kanske nästa gång då som jag klipper från långt till kort hår att jag kan spela in video. Fast jag hade inte någon speciell strategi mer än att sätta upp håret och klippa i olika delar liksom. Delade först i två halvor mittbena, sen de två halvorna delade jag i under hår och överhår, sen delade jag ytterligare en gång. Säkert rena turen att det blev lyckat och jag har en fördel som har lockigt hår. Då kan man fejka lite också för det behöver inte vara alldeles lika överallt och man har lite marginal.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s