Adelaide – en underskattad pärla

Jag blev glad när jag såg Adelaide på andra plats på denna lista över 19 av de mest underskattade städerna i världen. Motiveringen stämmer verkligen: Adelaide är en stad med fantastiska restauranger, gott om konst, bra utbud på livemusik med flera stora festivaler.

Här är en snabbguide över mina favoritrestauranger inne i stan:

Casablabla: en väldigt fint inredd tapasrestaurang där det även erbjuds livemusik och salsalektioner. Maten är fantastisk och drinkarna är riktigt goda. Jag har inte varit där på länge så jag tror att det är dags för ett besök där snart igen!

Knasig historia: en gång jag var där kom det fram en äldre man (runt 65-70 år) och berättade att han målade nakenporträtt. Han gav mig sitt visitkort och tyckte att jag skulle kolla in den och höra av mig om jag också ville bli avmålad. Det ville jag inte 😛 Nedan är en bild därifrån från 2013.

Sushi Train: Min favoritsushirestaurang finns på flera ställen i Adelaide, bl.a två inne i stan och några i ”förorterna”. De har dessutom hemleverans så jag äter deras galet goda sushi alldeles för ofta, haha. Synd att det inte går att beställa ”hand rolls” där, de är mina absoluta favoriter (med lax och avokado).

Enzo’s: Det ligger förvisso inte i centrum men här finns stans absolut bästa pizza (”Enzo’s Special” med parmaskinka). Jag tycker vanligtvis inte jättemycket om pizzorna i Australien, men Enzo’s är bra nära den goda svenska kvalitén med deras vedugnspizzor.

Annars finns det flera goda fish n ´chips-ställen, som The Stunned Mullet i Henley Beach (en av stränderna närmast där vi bor). Den ligger förvisso inte inne i stan men är perfekt för take away.

En gång firade vi en av Joels vänners födelsedag på en Teppanyaki-restaurang i stadsdelen Unley, som tyvärr är permanent stängd. Det var en otroligt häftig upplevelse att äta där och de hade den godaste teriyakilaxen jag nånsin ätit. Sittplatserna var placerade runt själva ”köket” där två kockar lagade maten framför oss, och spexade med att kasta knivar och sånt till varann 😛 Livsfarligt, haha, men de skötte det riktigt bra. Det finns tydligen fler Teppanyaki-restaranger inne i stan, vill definitivt prova fler!

Dessutom älskar jag ”cheese kranskys” som finns på en del caféer/bagerier. Det är i princip en korv med ost i som har ett frasigt ”bröd” runt (där själva ”brödet” är gjort på smördeg eller liknande). Det finns även med chilismak. Galet gott och förmodligen lika onyttigt som gott 😛

Jag har även upptäckt dumplings sedan jag kom hit och älskar dumplings med räkor i. Mums! Det finns många bra dumplingställen här, speciellt på Central Market i Chinatown (gångavstånd från stan).

Perth och Budapest finns också med på listan, och det är två andra städer jag tycker om. Jag funderade på att flytta till Perth när jag planerade mina studier i Australien, men turligt nog blev det Adelaide istället 😉 Perth är fint, de har också bra utbud av restauranger och pubar, men jag tycker väldigt mycket mer om Adelaide.

Jag håller däremot inte med om att Prag är en överskattad stad. Det är en av mina absoluta favoritstäder, men visst, den hade varit ännu bättre om det inte vore för alla turister, så den utnämningen har väl en poäng där. Såhär mycket njuter jag när jag är i Prag, haha:

Vilka ställen har du besökt på listan och håller du med om att den är underskattad/överskattad?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s