Coronaläget just nu

Jag har medvetet valt att inte skriva så mycket om pandemin här, eftersom jag helt enkelt är trött på allt prat om det och inte vill fokusera på det. Å andra sidan tycker jag det är intressant att följa hur olika länder handskas med det, så om du undrar hur det ser ut här just nu får du gärna läsa vidare.

Från nedstängning till öppet igen

Vi hade en lockdown i Adelaide tidigare i år, vilket innebar att vi bara fick vara ute en timme om dagen, bara handla det allra nödvändigaste (så mataffärer och apotek var öppna, men mycket annat var stängt då, som klädbutiker, gym, badhus, restauranger – förutom för take away och hemleverans, och andra liknande ställen) och det var väldigt begränsat hur många vi fick umgås med – ett tag fick vi bara vara ute och gå/träna med en person, men allteftersom coronafallen blivit färre har restriktionerna lättats. Nu är det nästan som vanligt – det är massa folk på stan, ”food courts”, gym och alla affärer (som inte gått i konkurs) har öppnats igen och det går att äta ute. Dock finns det alkogel överallt som alla uppmanas använda, social distansering på 1,5 meter råder väl egentligen överallt, men det känns som det bara är i affärer, restauranger, frisörsalonger osv som det efterlevs. Nu finns det ”covid marshals” i mataffärerna, som håller koll på att man verkligen håller avstånd till varandra när man står i kö osv, men annars har det inte varit någon övervakning här. Inte vad jag har märkt i alla fall… så den där enda timmen man fick vara utomhus förut kunde ju lätt brytas.

Total lockdown i Melbourne

I andra delstater i Australien har det dock varit mycket hårdare, speciellt i Melbourne. Där var det stor smittspridning länge, vilket resulterade i en hård lockdown. Vi var i steg 3 (av 4) i Adelaide i höstas (under er vår alltså) och Melbourne var i steg 4 länge. Det innebar utegångsförbud mellan kl 20 – 05, man fick inte vistas längre bort än 5 km och man fick böter om man var ute längre än nödvändigt, inte hade mask osv. Här har det generellt inte uppmuntrats till att ha mask eftersom det inte anses förhindra spridningen, men det säljs i många affärer. Jag hade nog inte mått speciellt bra mentalt om jag varit i Melbourne under den här tiden, så jag är tacksam över den ändå ganska milda lockdown vi haft. Nu har de inte haft några nya fall under en period och anses inte vara ett hot för andra stater längre, så gränserna håller på att öppnas upp igen.

Situationen i Adelaide just nu

Jag hoppas det inte blir värre än en lockdown steg 3 här igen, om det nu skulle behövas återinföras… Eftersom vi kunde hänga i trädgården under den förra lockdownen kunde vi ändå vara ute ändå, men nu i lägenhet så har vi inte tillgång till någon egen uteplats längre. Jag hoppas såklart att ingen lockdown alls behövs här igen, och att toapappret inte tar slut återigen… 😛 Vi har varit ”virusfria” länge här i södra Australien, men så kom ett plan med folk som varit utomlands (jag vet inte vilket land det kom från) och genast började de smittade fallen krypa uppåt igen. De har hållt sig i karantän på hotell så det har tydligen inte varit någon fara för allmänheten, men idag har plötsligt 18 fall till upptäckts:

Bild från SA Healths Facebooksida

Här kan vi då se att det är 34 aktiva fall i SA just nu, och förmodligen har 17 personer smittats av någon av de som varit utomlands? Med tanke på att det är över 1,7 miljoner invånare i Södra Australien är det ju fortfarande en väldigt liten och lokal spridning (i norra Adelaide samt de som kommit hit med samma flyg), jämfört med hur det är i t.ex. Sverige och andra europeiska länder just nu. Idag har dock flera andra stater här har utlyst Adelaide som en ”corona hotspot” vilket innebär att om någon härifrån åker till till exempel Perth måste man självisolera sig i 2 veckor och se till att ha 2,500 australiensiska dollar för att bekosta det själv (ca 16 500 kr). Samtidigt så har jag läst att Western Australia (där Perth ligger), Tasmanien och Northern Territory stängt sina gränser till Adelaide igen från och med idag.

Med risk för att låta pessimistisk så känns det här som det kommer pågå ett tag… Frågan är vad som egentligen är rätt väg att gå – det verkar ju inte ha hjälpt med stenhård lockdown i vissa europeiska länder, och det är inte speciellt hållbart att stänga alla gränser under en längre tid heller. Men å andra sidan kommer väl smittan ta ny fart när gränserna öppnar upp igen, så som verkar hända här just nu? Om allt varit som vanligt hade jag velat fira jul och nyår med Joel i Sverige i år, men det verkar ju inte hända… Men jag ska inte klaga, det är snart sommar här, solen skiner, vi är friska och har det bra. Jag bara önskar att den här skiten kunde vara över snart, så livet kan återgå till det vanliga igen… Men det verkar som att det kommer behöva bli sämre igen innan det blir bättre. (Haha, herregud så deprimerande inlägg. Det är precis av denna anledning jag inte vill skriva om sånt här.) Var rädd om dig och hör av dig om du behöver prata av dig så ska jag göra mitt bästa för att sprida lite solsken ❤

2 reaktioner till “Coronaläget just nu

  1. Bra inlägg Tina, Idag den Svenska regeringen har ändrat beslut om totala sammankomster. De går neråt från 50 personer till 8 personer. Det är ju bra tycker jag, men de indikerar oxo att situationen är nu värst än någonsin och skrämmande. Vi måste fortsätta kämpa och följa vad experterna säger. Fortsätt att dela med dig Tina och vi peppar varandra 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s