Lockdown dag 1

Om vi utvecklar en ny egenskap efter det här året är det kanske att vara snabb på att anpassa sig… Här är det i alla fall väldigt snabba förändringar när beslut tas, och igår fick vi veta att vi går in i en full lockdown i sex dagar från och med klockan 00.01 inatt. Så, här är vi då på dag ett och får inte:

 • Gå ut, annat än i nödfall, för läkarbesök, veterinärbesök eller för nödvändigt inköp av matvaror eller apoteksvaror (alla andra affärer är stängda) – och när vi handlar får endast en person per hushåll göra det, max en gång om dagen
 • Motionera utomhus, så inga promenader eller annan utomhusträning (även gym är stängda) – men man får tydligen promenera till t.ex. matbutiken (yay!)

Dessutom så gäller följande:

 • Alla måste vara hemma, förutom de med samhällsbärande arbeten (som matbutiksanställda, journalister, poliser osv)
 • Där man var vid midnatt är där man måste tillbringa de kommande sex dagarna
 • Fabriker (förutom de som gör mat och medicin), universitet, bibliotek, restauranger och takeawaymöjligheter och annat är nedstängt i minst sex dagar
 • Inga bröllop eller begravningar får hållas
 • Det råder oenighet om man måste ha mask – det uppmuntras att ha det, men är inget krav
 • Endast matbutiker, apotek, postkontor, mackar och finansiella institut (banker?) har öppet
 • och lite andra regler

Snabba förändringar alltså. Jag såg nyheterna om det klockan 14 igår. Anledningen till detta snabba agerande är att södra Australiens premiärminister inte vill att vi ska hamna i samma situation som Melbourne, som hade en väldigt strikt lockdown i 112 dagar (och en mindre strikt lockdown längre än så, om jag inte minns fel). Det är inte många fall här, men nu har det börjat spridas bland befolkningen, vilket det inte gjorde i början, då de som varit utomlands isolerats på hotell direkt. Ganska imponerande ändå hur väl de lyckats kartlägga vilken väg smittan tagit, kika längre ner på denna sida.

En grej jag tycker är lite lustig är att alla ”bottle shops”, alltså affärer som säljer alkohol, ses som ett av undantagen som får ha öppet. Bra prioritering liksom? 😛

Lite lustigt är att jag hade en biblioteksbok som behövdes lämnas tillbaka igår, eftersom den var reserverad till någon annan efter mig. Jag tänkte vara lite busig och lämna tillbaka den idag istället, för att hinna läsa lite mer, men så igår eftermiddag såg jag att alla mina böcker förlängts till 6 januari 2021. Även den boken jag skulle lämna idag alltså. Tur i oturen ändå, även fast det är himla tråkigt att biblioteken har stängt på obestämd tid igen.

Vi hade tänkt åka och storhandla igår även innan vi fick lockdown-nyheterna, men jag fick aningens småpanik när jag sett nyheterna. Vi har ju varit med om det här en gång redan, dock med mindre strikta restriktioner (då man fick gå ut och motionera utomhus t.ex.), så jag förväntade mig tomma toapappershyllor… Men inte långa köer in till mataffärerna redan nån timme efter nyheterna. Vi var i tre matbutiker (!) för att handla det vi behövde – och det var ingen panikhandling, utan en vanlig storhandling liksom, som vi gör varje eller varannan vecka. Men ja, i första affären var toapappret slut och i alla utom den tredje affären var i princip allt kött slut (!). Vi har nog mat så vi klarar oss den närmsta veckan och kanske lite till, men jag känner mig väldigt pessimistisk (realistisk?) och tror att de här sex dagarna kommer förlängas med minst två veckor till. Det är inte hela världen om det blir så, men jag hoppas att jag har fel och att vi får gå ut och ta en vanlig strandpromenad om en vecka igen. Jag passade på att ta med Joel på just en strandpromenad igår kväll. Det har blivit en fin vana, men konstigt hur man tar så pass naturliga saker för givet, som man plötsligt inte har tillgång till… Håll tummarna att allt återgår till det ”vanliga” på onsdag nästa vecka igen.

Men i alla fall, dag ett idag alltså. Igår var jag väldigt ofokuserad och stressad, och inte ens när vi kommit hem när vi köpt allt vi behövde kunde jag koppla av… Men idag, trots för lite sömn, så har jag mått bra. Jag och Joel skrattar mycket ihop och det gör SÅ stor skillnad i såna här konstiga, oförutsedda lägen. Dessutom kan jag fokusera på att jobba vidare på min onlinekurs i kreativt skrivande, och det gör mig väldigt glad, speciellt som jag läser många fantastiska böcker om kreativitet nu också. Dock går det aningens långsammare att få ihop kursen än jag vill, men det går kanske inte att skynda fram kreativt skapande 😉

Det blir nog väldigt ospännande inlägg om jag skriver om lockdownen för varje dag, men det kanske jag borde göra? 😛 Det mest spännande som hände idag var att jag gick till postlådan, men det fanns ingen post där… (Snälla, skicka en massa rolig post till mig 😀 ) Vi kommer ju bara vara hemma, och jag ska till och med försöka undvika att promenera till affären. (Okej promenad på ca 50-60 minuter annars, men känns ju onödigt nu när vi har allt vi behöver hemma.) Inte för att det inte kan vara spännande – jag fick nästan en hjärtattack idag när jag såg en skitstor kackerlacka kila in i mitt rum (där jag har mitt hemmakontor). Den där grejen vi använt funkar kanske inte ändå… Uuuuh. Nu lär ju ingen motsvarighet till Anticimex vara öppen heller…

Jo förresten! Alltså, snyggingen Zac Efron är tydligen här och spelar in en ny film! Eller ja, här och här, han var tydligen i Adelaide tidigare men nu är han i Leigh Creek, ca 6-7 timmar norrut, där Joels bror och hans familj bor nu (men det är fortfarande i samma stat). Jag är faktiskt aningens avis på Joels kusin Alex som sprang ihop med Zac på den lokala puben för några dagar sedan (!!!). Haha, starstruck much? Oh yeah! Undrar hur han har det nu? Var bor han liksom? Leigh Creek är ett väääldigt litet ställe 😛 Herr Efron får gärna komma hit och sova på vår soffa om han behöver sovplats 😀 (Tror inte Joel godkänner det dock, hehe)

Hur är läget hemma, bortsett från era nya restriktioner?

5 reaktioner till “Lockdown dag 1

 1. Klart du ska skriva om er lockdown dag för dag! Helt otroligt att se Adelaide så öde och se hur ens vänner har det hemma på instagram. Det är ju helt annorlunda hos er jämfört med här hemma i Stockholm. Nu måste jag jobba hemma (innan var det en rekommendation från mitt företag) och jag rör mig ute mindre men på det stora hela är det inte så stor skillnad i mitt liv för tillfället. Vi får se hur det kommer att utveckla sig här framöver.

  Gilla

  1. Då gör jag det! 🙂 Intressant att höra om skillnaderna. Visst jobbar du på SJ? Hur jobbar man hemifrån då? Eller har du nytt jobb? Hoppas du har det bra ❤

   Gilla

   1. Jag är kvar på SJ men jobbar på personalplaneringen sedan 2,5 år så det fungerar bra att jobba hemifrån. Jag har det toppen, hoppas du har det bra och trivs i SA ❤ Jag längtar tills den dagen jag kan åka till Australien igen!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s