Läget just nu

Direktiven för hur man ska förhålla sig till omvärlden förändras snabbt här borta, och från att ha begränsat sammankomster på större grupper på max 500 personer till 10 personer, är det från och med idag max två på samma plats som gäller för flera delstater (förutom i matbutiker, skolor osv – och man får såklart vara hemma med sin familj även om den består av fler än två personer). Här i Södra Australien är det dock fortfarande max tio personer som gäller. Man uppmanas bara gå ut/till affären för att köpa det allra nödvändigaste, men det går bra att gå ut på en promenad eller träna utomhus (då får man även promenera med sin familj om man är fler än två, dock är alla gym tillfälligt stängda sedan en vecka tillbaka – ännu en bra anledning att köra Les Mills On Demand hemma ;)). Att gå på bokade läkartider är också okej. För bröllop gäller max fem personer och för begravningar får man bara vara högst tio personer. I princip uppmanas alla som kan att vara hemma. Södra Australiens gränser är numera stängda mot resten av landet. Jag märker inte direkt någon större skillnad om jag ska vara ärlig, mer än att mina händer är torra efter allt handtvättande, och att folk är hyfsat duktiga på ”social distance”-reglerna i matbutikerna. (Däremot var det jättemycket folk i stan när jag var där förra veckan…) Ja, och att vissa hyllor gapar tomma i butikerna förstås. Jag håller mig mest hemma och skriver för fullt på boken.

En sak som gör mig lite fundersam är denna formulering (med min kursivering och fetstil):

[Prime minister Scott Morrison] said it was important to allow a maximum of two people for safety reasons. “That provides, importantly, for those who may be getting daily exercise, particularly for women that they wouldn’t be required to walk on their own and they be able to be walk with another person. (Källa)

Alltså va? Jag kanske tar det ur sitt sammanhang nu, men jag tycker det låter lite märkligt, men jag kanske tolkar det fel (lite som att man inte uppmanas gå ensam som kvinna?).

Såhär såg det förresten ut när jag gick till affären i förmiddags (ensam) 😉 De senaste veckorna har parkeringen varit fylld med bilar.

När jag gick ut efter några minuter var parkeringen nästan full av bilar igen. Hmm.

På tal om affären så tycker jag att köttfärs är väldigt dyrt här. Jag såg ett paket med 500 gram som kostar ca 64 kr… (den billigaste kostar förvisso ca 45 kr, ungefär som hemma va?, men det var liksom inget ”speciellt” med det dyrare märket). Bensinen däremot är galet billig. Den kostar ca 5-5,50 kronor litern (!) just nu, och den australiensiska dollarkursen är väldigt låg. Bra för mig med svensk bankkort då det blir billigare för mig här nu. Dollarn har tidigare varit upp i över 7 kronor och nu ligger den på ca 6,40 kr för en dollar.

Idag fick jag veta att Joel, som jobbar på SA Health, tydligen får en ”prioritetsshoppingtimme” då han är ”hälsopersonal” på tisdags – och torsdagsmornar i en av matbutikskedjorna här (innan affären öppnar för alla andra). Hur bra?! Nu kanske vi (han) äntligen kan få tag i en förpackning toapapper igen… (Det är ingen panik just nu och vi klarar oss i typ två veckor till på det toapappret vi har hemma, men förhoppningsvis lyckas vi tajma en leverans innan vi får helt slut på papper, och bara vetskapen om detta gör att min lite oroliga IBS-mage faktiskt lugnar sig. Skönt!) Det är för övrigt begränsningar på max en förpackning toapapper överallt, och även max två kartonger med ägg, ett paket mjöl och två förpackningar färs (köttfärs, kycklingfärs och kalkonfärs spelar ingen roll) per kund i vår lokalbutik sedan några veckor tillbaka. Tydligen har kaksmetsmixar också sålt slut i omgångar, haha.

Hur är läget hos dig?

UPPDATERING 3/4: Denna artikel förklarar de olika reglerna som gäller för de olika delstarerna just nu. Det verkar som det är minst strängt här där jag bor.

En reaktion till “Läget just nu

  1. Hej! Jag börjar med att fråga om du fått mitt mail? Det var några dagar sen nu och jag frågar eftersom det vore bra att veta om det fungerar att skicka. Skrev ett sms också för typ två dagar sen eller så men inte fått svar.
    Angående alla restriktioner, jag märker inte heller av så mycket men bara vetskapen att man inte kommer kunna göra saker man brukar göra på våren är irriterande. Och mycket tankar om hur farligt det här viruset är osv.
    Så bra att det införs lite begränsningar så folk inte kan hamstra så galet mycket.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s